Vad är romansbedrägeri och catfishing?

Artiklar & Kunskap

Dejtar du på nätet? Som om det inte är krävande nog att dejta i sig måste man också numera ha koll så att personen inte är en catfish. Alltså någon som under falskt namn och falska bilder inleder en relation. Catfishing, eller romansbedrägeri som det också kallas, kan också ske i vänskapsrelationer på nätet, exempelvis på Facebook. Ofta är syftet att lura dig på pengar, men inte alltid.

Begreppet catfishing beskrevs för första gången i en amerikansk dokumentär från 2010 där den 24-årige regissören blir kär i ”Megan” via nätet. Hon utger sig för att vara en ung singelkvinna på 19 år men saken är den att Megan inte existerar i verkligheten. Bakom namnet döljer sig istället en medelålders, gift och uttråkad hemmafru. Enligt dokumentären är catfish ett amerikanskt uttryck som används inom fiskeindustrin för en metod att hålla levande fångst vid liv tills fartyget kommer i hamn.

Vad går catfishing ut på?

Catfishing går ut på att någon skapar en påhittad persona på sociala medier och/eller dejtingsidor. Ibland har personen kopierat en verklig persons profil, till och med använt samma bilder och andra personliga fakta. Andra gånger är den falska profilen skapad av ett hopplock av sådant som går att hitta på nätet.

Vad är syftet med bedrägeriet?

En del av de som ägnar sig åt romansbedrägeri uppger att de gör det mest för att de vill leva ut en fantasi. Den här gruppen är inte ute efter pengar. Att låtsas vara någon annan adderar spänning till deras vardag och ger möjlighet att skapa en illusion av det perfekta livet som de drömmer om.

Av förklarliga skäl är det svårt för forskare att hitta människor som ägnar sig åt catfishing och som vill medverka i undersökningar. Men i en liten studie på 27 personer som gjordes på institutionen för psykologi på University of Queensland i Australien 2018, uppgav 41 procent att de som förfalskade profiler i sociala medier att de gör det för att lindra sin egen ensamhet.

Ekonomisk vinning ett vanligt motiv

Ekonomiska motiv i form av klassiskt sol-och-vårande ligger trots allt bakom många fall av romansbedrägeri. Bedragaren kan vara en individ som agerar på egen hand, eller kan personen vara del av organiserade ligor som jobbar internationellt med att lura personer på pengar. Genom färdiga mallar och manus vet de precis hur de ska agera och skriva för att få napp. Den som bedras ombeds att betala för resor som aldrig blir av, för visum, presenter och annat.

Pedofiler som lurar barn genom att utge sig för att vara ett jämnårigt barn är ett annat exempel på catfishing, liksom att anta en falsk profil där man låtsas vara livshotande sjuk och be om pengar till sin behandling. Ytterligare ett exempel är personer som vill undvika att bli fällda för hets mot folkgrupp och därför sprider exempelvis homofobiska eller rasistiska åsikter under falskt namn i sociala medier.

AI både bra och dåligt

Den alltmer avancerade AI-tekniken gör att den som vill luras kan skapa helt påhittade ansikten som sen används till stillbilder men även videosnuttar i sociala medier och på dejtingsidor. Det här gör det svårare att upptäcka fejkade personer. Dessutom finns det chatbots, eller dialogrobotar på svenska, som klarar att sköta enklare dialoger online. Som att flörta i skrift på engelska. Än så länge är de inte av så god kvalitet så med vaksamhet kan de fortfarande upptäckas relativt lätt. Men är du själv lite osäker på engelska kan även dessa skapa problem.

AI kan som tur är också användas till det omvända – att upptäcka lögnare och bedragare. Tinder har exempelvis börjat använda en slags fotoverifikation som bygger på AI. Med hjälp av AI undersöker verktyget om personen är den som den utger sig att vara genom att studera de uppladdade bilderna och jämföra med information som finns online redan.

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

6 sätt att skydda dig mot romansbedrägeri/catfishing

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, hade 839 personer – både kvinnor och män – förra året fram till november polisanmält att de lurats på pengar genom catfishing. Allt från små summor upp till hundratusentals kronor. Problemet är att det är väldigt svårt att hitta de skyldiga. Här kommer några tips för att skydda dig mot catfishing om du dejtar online.

  1. Studera profilen noga.
    Är bilderna för perfekta, som modellfoton? Eller väldigt få till antalet? Är intressena väldigt allmänt hållna (för att passa ihop med så många som möjligt)? Finns personen på andra ställen på nätet som är trovärdiga?

  2. Har personen väldigt bråttom?
    Om känslorna är omotiverat starka efter kort tid är det läge att bli misstänksam. Speciellt om personen ställer in personliga möten eller inte vill gå med på videosamtal. En catfish vill helst inte visa sitt riktiga ansikte. Om personen dessutom mest vill prata om dig och är diffus om sitt eget liv ska du vara extra vaksam.

  3. Dyker det upp plötsliga problem som stoppar er träff?
    Om personen undviker kontakt på grund av plötsliga problem som uppstått så är det en varningssignal. Ofta kan ursäkten bestå av att en anhörig plötsligt har avlidit eller fått en allvarlig sjukdom. Bilolyckor, bränder och andra olyckor kan också vara skälet till att er date eller det inplanerade FaceTime-samtalet hastigt måste ställas in.

  4. Bild-googla personens bilder!
    Se om bilderna som används i personens sociala medier eller på dejttingsidan förekommer på andra ställen. Spara ner bilderna du vill undersöka och gå sedan till Google Images. Klicka på den lilla kamerasymbolen i sökfältet och välj ”upload an image”. Om du bland sökresultaten ser att bilderna används på helt andra personers profiler eller på ”fel” ställen har du förmodligen råkat ut för en catfish.

  5. Skicka aldrig pengar till någon som du bara har träffat online.
    Den som ägnar sig åt catfishing är oftast en väldigt driven manipulatör som får dig att känna dig utvald och uppskattad. Ofta förekommer det inslag av snyfthistorier i kommunikationen. Gå inte på det, även om du har hunnit bli förälskad, och skicka aldrig någonsin pengar.

  6. Rapportera alltid en catfish!
    Har du upptäckt en person som är en catfish rapportera alltid detta till sajten där du har upptäckt bedrägeriet. Har du blivit lurad på pengar eller upptäckt en pedofil till exempel, så är det viktigt att göra en polisanmälan dessutom.

Källa:

Laddar