Kreditupplysning på dig själv för 39 kr - Min Upplysning


Se dina lån och krediter, betalningsanmärkningar, inkomstuppgifter och tidigare upplysningar hos UC. Utan UC.

Det här är Min Upplysning


Banker och andra kreditgivare tar ofta en kreditupplysning på dig när du vill låna pengar, handla på avbetalning eller hyra bostad. Med Min Upplysning får du en nulägesrapport om dina aktiva krediter och lån. Det ger dig en bra överblick för hur din ekonomi ser ut i dagsläget. Du ser bland annat:

  • Dina aktiva lån och krediter
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Inkomstuppgifter
  • Fastighetsinnehav
  • Senaste kreditupplysningar som är tagna på dig

Behöver du se din upplysning ofta?

Med tjänsten Kreditkollen får du obegränsad tillgång till din kreditupplysning och kan följa din kreditutveckling över tid.

Varför Min Upplysning

 

 Mest kompletta kreditregistret i Sverige

Täcker 100% av bolån och 98% privatlån.

 

 Ingen kreditupplysning registreras från UC

Ingen UC tas för vid köp av tjänsten. 

 

Rätta underlaget för förhandling

Få översikt och bli förberedd innan bankförhandling.

Kreditupplysning privatperson - 7 saker du behöver veta

1. Vad är kreditupplysning för privatpersoner?

En kreditupplysning är en ekonomisk överblick och används i bedömning av din kreditvärdighet. Varje gång du ansöker om lån eller krediter gör banker och andra låne- och kreditgivare en kreditupplysning på dig som privatperson, men också företag när du handlar på nätet mot faktura. Ditt UC-score är ett mått på din kreditvärdighet.

Om du exempelvis ska ta ett lån behöver banken information om din ekonomi:

Dessa frågor är några av de som besvaras vid en kreditupplysning. Om du ska ta ett lån, behöver banker få reda på denna information för att kunna bevilja ett lån eller inte.


2. Kreditupplysning på sig själv

Du kan även ta en kreditupplysning på dig själv, för att få reda på vad bankerna ser om din kreditvärdighet. Då kan du exempelvis förbereda dig, i ränteförhandling med banken. Eller om du själv vill veta om du har några betalningsanmärkningar.

Om man gör en kreditupplysning på sig själv, registreras den inte, så du behöver inte vara orolig att det kan påverka din kreditvärdighet på något sätt.


3. Varför görs en kreditupplysning?

Enligt konsumentkreditlagen och lagen om bank- och finansieringsrörelse är låne- och kreditgivare skyldiga att göra en kreditprövning på dig innan de beviljar lån eller krediter. Det spelar ingen roll hur stort lånet eller krediten är, en kreditförfrågan görs även för sms-lån och snabblån.

Varje gång låne- och kreditgivarna lånar ut pengar tar de en risk. De behöver en försäkring på att du har förmåga att betala tillbaka ditt lån inklusive ränta och amorteringar och kreditförfrågningen ger en bra bild över din ekonomiska situation för att bedöma om du är en lågrisk- eller högriskkund.

Ju bättre kreditbetyg eller UC-score du har, desto större betalningsutrymme och kreditvärdighet har du. Det betyder att risken att låna ut pengar till dig är låg. Det är lättare för dig att bli beviljad lån och krediter enligt vad du själv önskar och det ger dig också ett större förhandlingsutrymme för att till exempel förhandla om ränta. En högriskkund däremot kan ha betalningsanmärkningar och låg inkomst.

Med en lägre kreditvärdighet är det inte omöjligt för dig att få lån eller krediter men det minskar dina möjligheter att påverka och få bra villkor. Du blir kanske beviljad ett lägre lånebelopp eller får en högre ränta. En betalningsanmärkning eller ett skuldsaldo hos Kronofogden registreras i din kreditupplysning i 3 år.

4. Vad innehåller en kreditupplysning?

UC är ett av de största kreditupplysningsföretagen som gör kreditupplysningar. UC har två olika typer av kreditförfrågningar på privatpersoner: mikroupplysning och personupplysning. Mikroupplysningen innehåller namn, personnummer och adress som UC hämtar från Statens personadressregister (SPAR). Dessutom finns uppgifter om betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Personupplysningen är en mer omfattande kreditupplysning som utöver personuppgifter, betalningsanmärkningar och skuldsaldo även innehåller information om inkomstuppgifter, fastighetsinnehav, äktenskapsförord och tidigare förfrågningar.

Den större kreditupplysningen används när låne- och kreditgivaren behöver göra större bedömningar. Uppgifterna tillsammans ger dig ett kreditbetyg som visar din kreditvärdighet. UCs kreditbetyg kallas för UC Riskprognos. Det kan vara bra att veta att varje kreditupplysning sparas i ett år. Om flera kreditupplysningar görs på dig på kort tid kan det påverka din UC Riskprognos.


5. Håll koll på dina kreditupplysningar

När banker eller andra låne- och kreditgivare gör en kreditupplysning på dig får du en kopia på upplysningen. Det är bra att läsa igenom brevet och kontrollera, stämmer alla uppgifter? Vem är det som har beställt en kreditupplysning på dig? Om du ser ett företag du inte känner igen bör du agera och kolla upp det.

Det kan vara ett tecken på ID-kapning, att någon använt ditt personnummer för att beställa varor, ta lån eller krediter i ditt namn. Har du en digital brevlåda som till exempel Kivra, gå aktivt in och öppna dina kreditupplysningar så att du inte missar vem frågeställaren är och i vilket syfte beställningen är gjord.

Kreditupplysningen ger dig värdefull information om din ekonomi och din betalningsförmåga. Du kan beställa en kreditupplysning på dig själv genom att köpa Min upplysning eller lära dig mer om hur din kreditvärdighet påverkas av dina lån och krediter med Kreditkollen.


6. Vem kan ta en kreditupplysning på mig?

En kreditupplysning kan tas på dig som privatperson när ett företag har ett legitimt skäl att få veta mer om din kreditvärdighet.

Om du ställer en kreditfråga eller undrar om du kan få bättre lånevillkor har kreditgivaren ett legitimt skäl att ta en upplysning, för att kontrollera din kreditvärdighet. Ett annat legitimt skäl kan vara en hyresvärd som vill se om en potentiell hyresgäst har en betalningsanmärkning, skuld hos Kronofogden eller liknande.

Det finns inget krav enligt Kreditupplysningslagen (KuL) att du måste lämna ditt medgivande innan kreditupplysningen tas. Om du undrar varför ett förtag har tagit en upplysning på dig bör du kontakta frågeställaren för att ta reda på i vilket syfte du blivit omfrågad.


7. Varför kreditupplysning

Kreditupplysningen har framförallt två funktioner. Dels handlar det om att skydda kreditgivaren – alltså banken, arbetsgivaren, hyresvärden, biluthyraren eller någon annan – från kreditförluster och onödig risk. Dels är syftet att skydda individen och minska risken för att personen i fråga överskuldsätter sig och får ekonomiska problem.

Informationen som står i kreditförfrågan använder banken som underlag i sitt beslutsfattande och för hur de ska utforma krediten. Alltså, på vilka villkor du kan få låna pengarna.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är vi på UC som bestämmer om någon ska få ett lån eller en kredit, det gör banken eller finansbolaget i fråga.

Vanliga frågor

En kreditupplysning är en sammanställning över en persons ekonomiska ställning och kreditupplysningen används ofta som beslutsunderlag i samband med en låne- eller kreditansökan. Banken eller kreditgivaren tittar då på kreditupplysningen för att få en uppfattning om en persons kreditvärdighet. Även andra aktörer, såsom hyresvärdar eller företag som erbjuder abonnemangstjänster, kan använda en kreditupplysning som underlag i sitt beslutsfattande.

Den här informationen är vanligtvis med i en kreditupplysning:

  • Namn och adress
  • Allmänna uppgifter (civilstånd, folkbokföring och historisk adress)
  • Inkomstuppgifter (taxerad inkomst sedan två år tillbaka)
  • Fastighetsinnehav
  • Lån och krediter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Registrerade kreditupplysningar hos UC (sedan 12 månader tillbaka)

Informationen i kreditupplysningen hämtas från följande källor: www.minuc.se/kallor

UC är ett kreditupplysningsföretag som förser banker, företag och andra aktörer med kreditupplysningar på både privatpersoner och andra företag.

Kreditupplysningarna som UC sammanställer kan se olika ut, beroende på hur mycket information som efterfrågas. Det vill säga, hur mycket underlag banken, kreditgivaren eller hyresvärden behöver för att kunna fatta ett beslut.

UC lyder under Kreditupplysningslagen (KuL). Detta innebär att du som privatperson har rätt att få information om när det har gjorts en kreditupplysning och vilken information som UC har lämnat ut om dig. Informationen som du ser i din upplysningskopia motsvarar informationen som företaget har fått om dig.

Om du har frågor kring varför ett förtag har tagit en kreditupplysning på dig bör du kontakta frågeställaren för att ta reda på i vilket syfte du blivit omfrågad.

Notera att UC:s Kundservice kan svara på allmänna frågor om kreditupplysningen. Av säkerhetsskäl kan våra medarbetare på Kundservice inte prata om dina personliga uppgifter.

En kreditupplysning tas exempelvis när du vill ta ett lån, vill handla på avbetalning, tecknar ett telefonabonnemang eller ansöker om ett kreditkort.

Kreditupplysningar är till för att hjälpa banker, andra kreditgivare och företag att minska riskerna när de beviljar lån och krediter. Upplysningen innehåller både ekonomiska fakta och personliga uppgifter om dig.

Informationen i en kreditupplysning är framförallt inriktad på ekonomiska förhållanden. Men där finns också personliga uppgifter som ditt civilstånd och din folkbokföringsadress. Din kreditupplysning innehåller också en förteckning över de krediter och lån som finns registrerade hos UC. Utöver total lånesumma ser du hur stora krediter du har, vilka kreditgivarna är och om du har krediter du inte utnyttjar. Dessutom ser du information om inkomster, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och senaste kreditfrågor.

De flesta kreditgivare tar en upplysning varje gång du vill ansöka om ett lån eller handla på kredit, avbetalning eller mot faktura. Fastighetsägare tar ofta en upplysning när du vill hyra en bostad. Det är också vanligt att företag tar en upplysning när du söker ett jobb. 

Våra källor håller högsta kvalitet och uppdateras i flera fall dagligen.

För att vi ska kunna täcka allt som rör dina personliga uppgifter och ekonomiska förhållanden hämtar vi fakta från många olika aktörer, till exempel: Skatteverket, banker, finansbolag, kontokortsföretag, Bolagsverket, Lantmäteriet, Kronofogden och Tingsrätten.

En skuld som inte betalas i tid kan leda till en betalningsanmärkning.

Har du en anmärkning syns det i Min Upplysning. Det här är viktigt att veta eftersom anmärkningen minskar möjligheten att få låna pengar, hyra bostad eller handla på avbetalning. Anmärkningen står kvar i 2-3 år. 

 

En kreditupplysning försvinner efter max 12 månader för privatpersoner.

Min Upplysning

39 kr / st

Laddar