Ta aldrig onödiga krediter

Artiklar & Kunskap

Coronapandemins utbredning i världen påverkar oss alla, och inte bara vår hälsa utan också vår ekonomi. Det är därför viktigare än någonsin att inte fastna i skuldfällan och att göra medvetna val när det kommer till konsumtionskrediter.

Oavsett pandemi eller inte – ta aldrig onödiga krediter.

Det är lätt att lockas av snabba pengar via ett sms-lån eller ett så kallat blancolån, ett lån utan säkerhet som ofta erbjuder snabba pengar till höga räntor. I tider med permitteringar och varsel är det viktigt att vara medveten om de privatekonomiska konsekvenser ett alltför kreditaktivt liv kan innebära för den enskilda individen.

Klarna kommunicerade i förra veckan att de slutar marknadsföra sina kreditlösningar under rådande pandemi och om du som konsument tänker nyttja krediter och lånejämförelsetjänster – gör det medvetet och läs på ordentligt innan.

Här följer några korta privatekonomiska råd från oss:

  • Det kan låta tråkigt, men handla när och om du har råd. Ta inte onödiga krediter för ren konsumtion, lägg istället upp en budget och spara varje månad.

  • Betala alltid dina räkningar i tid. Det låter självklart men det är lätt att glömma, vilket kan resultera i tråkiga påminnelseavgifter eller i värsta fall betalningsanmärkningar.

  • Ta inte sms-lån eller andra snabba krediter! Det är lätt att tänka att det bara gäller en liten summa. Problemet är att summan alltid växer med avgifter och räntor. Det snabba och lilla köpet blir därför ofta en dyr affär som kan bidra till en sämre privatekonomisk situation för dig.

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig möjligheten att följa din kreditvärdighet och chansen att förbättra din privatekonomi. Sätt upp mål och utmana dig själv.

En ordlista:

  • Kreditupplysning
    En kreditupplysning är ett sätt för kreditgivare att bedöma om du är kreditvärdig. Kreditupplysningen innehåller information om bland annat din ekonomi, dina lån och eventuella skulder. . En kreditupplysning tas för att kunna bedöma om du har förmåga att betala tillbaka ett lån eller en faktura exempelvis.

  • Betalningsförmåga
    Betalningsförmåga är en bedömning av din samlade privatekonomi som ligger till grund för hur kreditgivare anser att du har möjlighet att betala tillbaka ett lån eller en faktura exempelvis. Har du betalningsanmärkningar brukar man inte anses att ha god betalningsförmåga exempelvis, eftersom det visar på att du tidigare har misskött din privatekonomi.

  • Kreditgivare
    En kreditgivare är exempelvis banker men också alla företag som på något sätt erbjuder faktura som betalningsmetod.

  • Kreditvärdighet
    Kreditvärdighet, också kallad Riskprognos, bedömer hur stor sannolikheten är för att en person ska få betalningsproblem inom de närmaste 12 månaderna. Kreditvärdighet utgår från den kreditupplysning som finns hos UC. Här kan du läsa mer om vår riskprognos

  • Betalningsanmärkning
    Om en skuld är obetald eller inte har betalats i tid kan det leda till att du får en anmärkning hos UC, även kallad betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen är en indikation på att du inte har skött dina betalningar. Den som bestämmer om du får en betalningsanmärkning är Kronofogden, och du har kvar din anmärkning i 36 månader. Under dessa månader kan det vara svårt att få lån, hyresavtal eller handla på faktura, därför är det viktigt att sköta sin privatekonomi och undvika betalningsanmärkningar. Här kan du läsa mer om vad en betalningsanmärkning är och här kan du läsa våra vanliga frågor & svar om anmärkningar och registerutdrag
Laddar