Här besvarar vi 7 vanliga frågor om privatekonomi som vi vet att ungdomar vill lära sig mer om. Vi vet nämligen att det här ämnet ibland kan kännas lite svårt och krångligt så här vill vi lära dig hur man kan undvika att hamna i ekonomiska fallgropar genom att reda ut olika begrepp. Så att du kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för din egen framtid!
Varför bör du spara?
Om du har möjlighet att spara bör du definitivt göra det så att du har en buffert som du kan använda som säkerhet, till exempel om något oförutsett skulle hända. Även lite pengar kan spela stor roll så även om du inte har möjlighet att spara särskilt mycket varje månad räcker det att lägga undan exempelvis 50 eller 100 kronor. Se till att spara pengarna någonstans där du inte har direkt tillgång till dem utan att de får ligga på ett sparkonto. Det är ett bra tips för att i framtiden kunna bygga upp ett långsiktigt sparande som du kan ha nytta av.
Hur får du dina pengar att räcka?
Ett bra tips är att göra upp en budget, där du planerar in vad du har för intäkter och utgifter. En budget kan ibland vara svår att planera själv men många banker har bra och enkla verktyg som man kan använda sig av för att göra sin personliga budget. När man är klar med sin budget är det viktigt att försöka hålla den och självklart försöka hitta utrymme även för sparande.
Varför ska man betala räkningar i tid?
Att betala sina räkningar i tid är så mycket viktigare än vad man kanske tror. Om man betalar räkningarna i tid kan man undvika påminnelser och inkassokrav. Betalas inte räkningarna trots påminnelser och inkassokrav så kommer det bli ett så kallat betalningsföreläggande hos Kronofogden och så långt vill man helst inte komma. För om man hamnar hos Kronofogden och inte betalar skulden ändå, så kommer det bli en anmärkning i UCs register och det tittar företag och banker på om du ska ansöka om ett lån eller om du vill ha ett abonnemang på avbetalning. Har du en betalningsanmärkning så kommer du ofta att bli nekad ett lån eftersom det visar bankerna och företagen att du har misskött en eller flera betalningar.
Hur fungerar sparränta?
På vissa sparkonton kan bankerna erbjuda sparränta, ett sätt för dem att tacka dig för att du sparar dina pengar just hos dem. De lägger då in en viss procentuell ränta på ditt kapital, den är relativt låg men det kan ändå vara bra att veta om och är ett sätt för dig att få dina pengar att växa även om de bara ligger på ett sparkonto.
Varför behöver du vara Kreditvärdig?
Kreditvärdighet är egentligen lite precis som det låter, ju bättre kreditvärdighet du har desto bättre förutsättningar har du den dagen du ska söka exempelvis ett lån. Bankerna och företagen tittar på kreditvärdigheten då den mäter den procentuella risken för dig att inte kunna betala tillbaka på lån eller andra skulder. UC har utvecklat en tjänst som heter Kreditkollen som erbjuds kostnadsfritt för dig som är mellan 18-21 år. I tjänsten får du tillgång till din kreditvärdighet och även din kreditupplysning. Där kan du följa din egen utveckling och se hur kreditvärdigheten utvecklas över tid och se till så att du har så bra kreditvärdighet som möjligt.
Vad är en kreditupplysning?
Kreditupplysning, är en form av register där vi samlar information om dig och din privatekonomi. Här finns uppgifter som eventuella betalningsanmärkningar, skulder, vad du har för årsinkomst, eventuella krediter, tidigare lån och så vidare. Det används som ett underlag för banker och företag så att de kan se att du är kreditvärdig. Det är från oss på UC som du får ett brev, om du exempelvis ansöker om en kredit, och du får då hem upplysningskopian i brevlådan. Detta är för att ett företag ska kunna veta om du är betalvänlig för att kunna ta ett lån.
Vad bör du tänka på om du ska köpa en egen bostad?
Att äga en egen bostad är för de flesta ett väldigt stort steg och en stor investering för framtiden. I dagsläget behöver man en kontantinsats som motsvarar 15% av bostadens värde, sedan finns det även gränser för vad man som privatperson får låna. Vårt bästa tips är att ta kontakt med banken och boka ett möte för att titta på vad just du har för förutsättningar och hur stort bostadslån du kan ta.